The Leading Free ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test 2022

The Armed Services Vocational Aptitude Battery Exam, known as the ASVAB, is used to evaluate a candidate’s suitability for recruitment in the American military. You must be familiar with both the test structure and the content of the ASVAB Mathematics Knowledge exam in order to ace this section of the exam.

So, one of the greatest methods to ensure that you are well-prepared for the exam is to take as many practice exams as you can. After carefully answering the question, you can check your response directly and view extremely extensive explanations below.

Start by completing our ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test to sharpen your understanding, raise your overall score, and realize your immediate goal of enlisting! You can spend less time studying the subject areas you are already familiar with and more time focusing on strengthening your weaker areas when you are aware of your Mathematics Knowledge section strengths and weaknesses. As a result, you can learn more efficiently and do better on the ASVAB Mathematics Knowledge exam.

 

1. What’s On The Actual ASVAB Mathematics Knowledge Test?

 

The ASVAB Mathematics Knowledge portion tests your understanding in various Maths areas including algebra and geometry. The CAT – ASVAB contains 16 questions and you have to finish them within 20 minutes. Meanwhile, the Paper-and-pencil version comprises 25 questions accomplished in 24 minutes. 

 

2. Is the ASVAB Mathematics Knowledge Test Hard?

 

It might be difficult for those who haven’t prepared well yet. The ASVAB Maths Test measures your understanding of basic high school math concepts and principles such as fractions, percentages, certain math properties, basic algebra, exponents, and logarithms and you are not allowed to use calculators. 

asvab math practice questions and answers
The ASVAB Test might be difficult if you haven’t prepared well!

Thus, if you take the ASVAB Practice Test beforehand and familiarize yourself with as many Math Formulas for the ASVAB as possible, you might not be confused and lose track of time when sitting for the real ASVAB. Bear in mind that this test’s score will contribute to your AFQT score and impact your percentile rank directly. Thus, take time to study seriously and do our ASVAB Practice Test to get 100% ready for your actual exam. 

 

3. ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test

 

In this article, 10 samples of ASVAB Mathematics Knowledge Practice Question will be given with full detailed explanations. If you aspire to take more practice questions for other sections or challenge yourself with Full ASVAB Practice Tests, visit our homepage right now! Furthermore, you might our 10 sample questions of ASVAB Mechanical Comprehension Practice Test

Question 1: In a rowing contest, Crew One travels at a rate of a five-minute mile. Crew Two achieves an 8 minute mile. If both crews set out from the same point on a large lake and row for 40 minutes, how far ahead will Crew One be from Crew Two?

A. 12

B. 3

C. 7

D. 9

Correct answer: B

Explanation:

Crew One would achieve 8 miles in the forty minute period. This is determined by dividing 40 by 5, which yields 8. Crew Two achieves only 5 miles since dividing 40 by 8 yields 5 as the result. The answer is obtained from subtracting the distance Crew Two achieved from the distance achieved by Crew One, or three miles.

 

Question 2: A rectangle has a width of 7cm and a length of 9cm. What is its perimeter?

A. 16cm

B. 32cm

C. 48cm

D. 62cm

Correct answer: B

Explanation:

The perimeter of a figure is the sum of all of its sides. Since a rectangle’s width and length will be the same on opposite sides, the perimeter of a rectangle can be calculated by using the following formula: perimeter = 2(width) + 2(length) Using the numbers given in the question:

perimeter = 2(7cm) + 2(9cm)

perimeter = 14cm + 18cm perimeter = 32cm

 

Question 3: An isosceles triangle:

A. Has no acute angles

B. Has no equal sides

C. Has two equal angles

D. Has two obtuse angles

Correct answer: C

Explanation:

An isosceles triangle, by definition, has two equal sides and two equal angles.

 

Question 4: If a circle has a radius of 18 feet, what’s the closest approximation for circumference?

A. 108 feet

B. 113 feet

C. 36 feet

D. 54 feet

Correct answer: B

Explanation:

The formula for figuring the circumference of a circle is: Circumference = pi x diameter. Diameter = 2r (radius). If we know the radius is 18 feet then Diameter = 18(2 )or 36 feet. Therefore, the circumference formula would be: C = 3.14 (pi) * 36 ft = 113 feet

 

Question 5: What’s the mode of the following series of numbers: (7, 7, 30, 17, 17, 7, 30, 27, 27)

A. 17

B. 27

C. 30

D. 7

Correct answer: D

Explanation:

The mode of a series of numbers is the number that appears in the series the most frequently. In this case it’s 7.

 

Question 6: The square root of 36 is:

A. 36

B. 5

C. 6

D. 7

Correct answer: C

Explanation:

The square root of x is the number that, when multiplied by itself, equals x. In this case, 6 * 6 = 36 so 6 is the square root of 36.

 

Question 7: Given the diagram of parallel lines, what is the value of “y”?

A. 247°

B. 293°

C. 46°

D. 67°

Correct answer: D

Explanation:

Given the angles of two parallel lines, the interior angles when added up will equal 180°. Therefore 180° – 113° = 67°.

 

Question 8: 2 is 6% of what number?

A. 0.12

B. 12

C. 3.33

D. 33.33

Correct answer: D

Explanation:

First, create an equation using the variable n to represent the number that we’re looking for: 2 is 6% of n which translates to 2 = 6% x n. Converting 6% to a decimal by dividing it by 100 gives us the equation 2 = 0.06n and solving for n by dividing both sides by 0.06 gives us the answer 33.33.

 

Question 9: The cube of 8 is:

A. 24

B. 512

C. 64

D. 80

Correct answer: B

Explanation:

The cube of 8 is expressed as 8 x 8 x 8 = 512.

 

Question 10: If 0.65x + 10 = 15, what is the value of x?

A. 4.92

B. 5.78

C. 6.45

D. 7.69

Correct answer: D

Explanation:

First, subtract 10 from both sides to isolate x:

0.65x + 10 – 10 = 15 – 10

0.65x = 5 Then, divide both sides by 0.65 to solve for x: 0.65x/0.65 = 5/0.65 x = 7.69

 

4. How to ace the ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test? 

 

Here are top 5 tips you can apply to conquer the ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test: 

 

4.1.  Memorize common math formulas before the test

 

You need to remember the common math formulas because you are not provided them when sitting for the actual test. Thus, take a moment before the test and write down all the formulas you have memorized on the scratch paper because you might use them later. 

 

4.2. Memorize the math order of operations

 

To perform well in solving problems, you need to remember the order of operations. Bear in mind the acronym PEMDAS (Parentheses, Exponents, Multiplication and Division, and Addition and Subtraction). PEMDAS means you must start working in parentheses first and then go to the exponents. After that you have to do each multiplication and division and end with addition & subtraction.

 

4.3. Analyze the information given

 

asvab mathematics practice test
Take time to analyze the given information!

Don’t rush to solve the problem, you need to read the whole question carefully before starting to solve it to avoid making a careless mistake or ignoring the simplest way to answer the question.

 

4.4. Confirm your answer

 

Double check your answer. Try to fix the problem again and change your answer if you find something wrong. 

 

4.5. Use the scratch paper

 

Utilize your scratch paper provided to draw pictures for math word problems to help visualize the situation and solve math problems easily. You can easily shine in ASVAB mathematics if you follow one of the tips above. Let’s give it a try!

 

5. Free ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test by Estudyme

 

 

asvab math test practice free
The leading online ASVAB Practice Test platform by Estudyme

Our ASVAB Mathematics Knowledge Test will enable you to become more accustomed to the CAT-ASVAB exam-taking procedure and enhance not only your knowledge but also your confidence. A series of questions contained in our ASVAB MK Practice Test is compiled and amended on the regular basis by our certified experts to help you improve your knowledge and increase your chances of doing well on the ASVAB.

 

Bear in mind that you may take these free tests as many times as you want in order to improve your knowledge and confidence. Each time you try our test we will reorder the questions to provide you with a new testing experience. To get well-prepared for your next exam, in addition to taking our ASVAB practice test, you may consult  our ASVAB Study Guides for all 9 subjects and other articles on this site to learn more about what you can do to improve your Mathematics Knowledge score. Let’s head over to our ASVAB Mathematics Knowledge Practice Test 

Leave a Comment

Your email address will not be published.