# The Incredible ASVAB Arithmetic Reasoning Sample Questions 2023

*The ASVAB Arithmetic Reasoning (AR) Test, one of 9 subtests of Armed Services Vocational Aptitude Battery or ASVAB, assesses your ability to use mathematics for thinking, reasoning, and problem solving. *

*When you are aware of your strengths and weaknesses in the Arithmetic Reasoning portion, you may devote less time to studying the topics you are already familiar with and more time to developing your weaker areas. You’ll be able to learn more effectively as a result and perform better on the ASVAB Arithmetic Reasoning test. What’s more, one of the optimal methods to get well-prepared for the exam is to take as many practice exams as you can. After carefully answering the questions below, you can check your response directly and read our extremely extensive explanations. Our ASVAB Arithmetic Reasoning Sample Questions will perfect your math skills and knowledge. Let’s get started right away to fulfill your ambition of enlistment.*

**1. Overview of ASVAB Arithmetic Reasoning Test**

Normally, there are two types of ASVAB Tests that you can register with your recruiters. Although the written test is longer than the computerized test, the questions are similar. What’s more, for the AR sections recruits are required to finish 16 questions within 39 if they take the **Computer Adapted Test (CAT – ASVAB**). Meanwhile, there are 30 questions in 36 minutes if you take the **Mobile Examination Test (MET – ASVAB) **

The ASVAB AR tests your ability to solve word problems, mathematical questions and equations. More specifically, although these questions may cover simple addition, subtraction, multiplication, or division, you need to apply reasoning skills to determine what is truly being asked for and select the best answer.

Read more >>> **ASVAB Auto And Shop Information Sample Questions**

**2. Tips to conquer ASVAB Arithmetic Reasoning Practice Test**

As you know, the Arithmetic Reasoning score is a significant part of your AFQT score. Thus, to prepare for your actual test, it is advised you to take our ASVAB AR practice test. Here are some tips you should take to succeed in these test:

- Read the problem carefully to understand what it’s asking you instead of rushing to answer the question.
- Make sure you are using the correct units of measurement for the problem.
- Double-check your work if you have time to avoid simple math errors that lead you to the wrong answer.
- Draw diagrams to help you visualize the problems.
- Keep track of the time. You don’t have much time to handle various tasks including reading the question, determining what it’s asking, translating the problem into mathematical equations, solving those equations, and then answering the question.

**3. ASVAB Arithmetic Reasoning Sample Questions with Keys**

Below are **10 sample questions** which are very similar to the actual questions you might encounter on the ASVAB Arithmetic Reasoning Exam. If you want to take more practice AR questions, please visit our homepage now!

**Question 1: Will has been working on a report for 4 hours each day, 7 days a week for 2 weeks. How many minutes has Will worked on his report?**

A. 2,400 minutes

B. 3,360 minutes

C. 5,284 minutes

D. 7,204 minutes

**Correct Answer: B**

*Explanation:*

*If Will has worked 4 hours per day for 7 days per week, he has worked 28 hours per week. He did this for 2 weeks, so he has worked 56 hours in the 2 weeks. Multiply by 60 to convert this to minutes. 3360 minutes.*

**Question 2: Jose’s class library has 220 non-fiction books and 363 fiction books. What is the ratio of non-fiction books to fiction books?**

A. 20:33

B. 22:36

C. 22:58

D. 36:58

**Correct Answer: A**

*Explanation:*

*The ratio of non-fiction books to fiction books is 220:363. A common factor of both numbers is 11. Divide each number by 11, and the reduced ratio is 20:33.*

**Question 3: In a class of 35 students, 8 are taking German and 15 are taking Spanish. Of the students studying German or Spanish, 3 are taking both cou****rses. How many students are not enrolled in either course?**

A. 14

B. 15

C. 23

D. 32

**Correct Answer: B**

*Explanation:*

*The number of students taking German or Spanish is 8 + 15 = 23. Of that group of 23, 3 are taking both languages so they’ve been counted twice (once in the German group and once in the Spanish group). Subtracting them out leaves 23 – 3 = 20 who are taking at least one language. 35 – 20 = 15 students who are not taking either language.*

**Question 4: Ellie wants to give her granddaughter a present of $500 saved in a bank account. If Ellie puts $350 in the account which earns an 8% annual interest rate, how long must she wait before the account is worth $500?**

A. 5 years 4 months

B. 6 years 8 months

C. 7 years 2 months

D. 8 years 7 months

**Correct Answer: A**

*Explanation:*

*The interest amount is $150, which is the difference between the desired amount and what Ellie originally deposits. You can use the interest formula: I = Prt, where I interest, P is principal, r is rate, and t is time (year). Just plug in I = 150, P = 350, and r = 0.08, and solve for t: 150 = 350(0.08)t =28t. Therefore t= 150/28 or approximately 5 years 4 months.*

**Question 5: Which of the following is a prime number?**

A. 12

B. 2

C. 27

D. 9

**Correct Answer: B**

*Explanation:*

*A prime number is a whole number that can be divided evenly by itself and by 1 but not by any other number. 2 is a prime number because its only factors are 1 and 2. 27 has factors of 1, 3, 9, and 27; 9 has factors of 1, 3, and 9; and 12 has factors of 1, 2, 3, 4, 6, and 12.*

**Question 6: Every day, Bert spends an hour commuting to and from his office, driving at an average speed of 50 mph and taking the same route each way. How far does Bert live from his office?**

A. 15 miles

B. 25 miles

C. 30 miles

D. 50 miles

**Correct Answer: B**

*Explanation:*

*Use the distance formula, where d stands for distance, r stands for the (constant or average) rate of speed, and t stands for time. Remember that his total commute is 1 hour, so one-way, it will be 0.5 hours. d=rt*

*d = 50(0.5)*

*d = 25.*

**Question 7: Four tons of gravel weigh how many pounds?**

A. 12000

B. 16000

C. 4000

D. 8000

**Correct Answer: D**

*Explanation:*

*One ton = 2,000 pounds. Therefore, 4 tons = 8,000 pounds*

**Question 8: Kara has been working on an assignment for 3 hours each day, 7 days a week for 2 weeks. How many minutes has Kara worked on her assignment?**

A. 1260

B. 2400

C. 2520

D. 2700

**Correct Answer: C**

*Explanation:*

*If Kara has worked 3 hours per day for 7 days per week, she has worked 21 hours per week. She did this for 2 weeks, so she has worked 42 hours in the 2 weeks. Since 1 hour is equivalent to 60 minutes, we need to multiply 42 by 60 to get the final answer. 42 x 60 = 2520*

**Question 9: Steve bought a total of 6 packages of pens, and each package contained either 3 or 7 pens. If exactly 4 of the packages Steve bought contained 7 pens, how many pens did Steve buy?**

A. 17

B. 21

C. 34

D. 42

**Correct Answer: C**

*Explanation:*

*If Steve bought 4 packages of 7 pens and 6 packages total, then he must have purchased 2 packages of 3 pens : 4(7)+2(3)=28+6=34.*

**Question 10: A woman weighing 250 pounds goes on a diet. During the first week, she loses 3% of her body weight. During the second week, she loses 2%. At the end of the second week, how many pounds has she lost?**

A. 10

B. 12.35

C. 12.50

D. 15

*Correct Answer: B*

*Explanation:*

*First, calculate 3% of 250 pounds: 250 x 0.03 = 7.5 pounds*

*Calculate how much she weighs at the end of the first week: 250 – 7.5 = 242.5 pounds*

*Calculate 2% of 242.5: 242.5 * 0.02 = 4.85 pounds*

*Add the two values together to get the total: 7.5 + 4.85 = 12.35*

**4. Free ASVAB Arithmetic Reasoning Practice Test by Estudyme **

Our **ASVAB Arithmetic Reasoning Practice Test** will help you become familiar with the CAT – ASVAB exam-taking version and boost your readiness as well as confidence on the real test day. Keep in mind that our ASVAB AR practice questions are compiled and amended on the regular basis by qualified specialists to ensure that you could brush up on Arithmetic Reasoning sections with the best questions. You can take our practice tests as many times as you like and each time you try our test we will reorder the questions to provide you with a new testing experience.

To get well-prepared for the ASVAB Arithmetic Reasoning portion, head over to our homepage and take more **ASVAB AR Practice Tests**. What’s more, we have numerous questions for 9 subtests which you can take as many times as you want free of charge. We hope that our **ASVAB Study Guide **will assist you in preparation for your upcoming exam! It’s time for a practice question. Ready?